Hondenhistorie in woorden

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON.... 1998-2009

Op 13 december 1998 is Jizzah, de stammoeder van de kennel, geboren bij de Nederlandse fokker Jan Jongeneel. Op Valentijnsdag 1999 kwam Jizzah bij mij wonen. Al snel sloeg het Witte-Herder-virus toe (een bekend fenomeen onder Witte Herder eigenaren). Je gaat eens een keertje naar een show, je merkt dat de keurmeester wel gecharmeerd is van je hond en van het één komt het ander: de röntgenfoto's van heupen en ellebogen, de fokgeschiktheidskeuring van de vereniging, etc... Tja, dan maar eens op zoek naar een leuke reu. Die leuke reu werd al snel gevonden en op 28 juni 2002 zijn de pupjes van Jizzah en Einstein-Tyson vom Sutumer-Grund geboren. Uit dit nest heb ik een pupje aangehouden, Jazoux. 
Door tijd- en ruimtegebrek is een tweede nestje van Jizzah er nooit van gekomen. Gelukkig ging ik daarna weer wat ruimer wonen en kon ik in het jaar 2006 een nestje doen met Jazoux. In dit nestje zat maar één teefje. Weinig keus dus, maar meer keus was ook echt niet nodig. Dit meisje moest blijven! En zo kwam/bleef Jeggae de roedel versterken.

...EN HOE HET VERDERGING...2010-2014

Ik wilde graag een hondje voor generatie nummer vier aanhouden. Daarom heb ik gekozen voor de gastgezinconstructie voor een reutje uit het eerste nest van Jeggae (2010). En dus kwam Jerzan bij de Fam. Harnisfeger - Legroe in Maldegem (België) te wonen en heeft hier een bijzonder warm nest gehad. In 2011 is Jairha aan de roedel toegevoegd. Ze is een pikzwarte langharige Duitse Herder, die ik in de zomer van 2011 zelf uit Groot-Brittannië heb opgehaald bij fokker Deb Gallimore van kennel Awedistra. Op dat moment had ik dus Jizzah, Jazoux, Jeggae (Zwitserse Witte herders) en Jairha (Duitse Herder) in huis.
Helaas komt ook aan elk hondenleven een eind en is Jizzah in mei van 2012 overleden. Na langzame achteruitgang was ze op 13,5 jarige leeftijd gewoonweg op.


2015, EEN BEWOGEN JAAR

Aangezien Jeggae na haar nestje in 2013 met pensioen ging, ben ik langzaamaan op zoek gegaan naar een stokhaarmeisje. Na veel speurwerk ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij kennel of the White Heaven van Eckhard en Edith Müller. Zij verwachtten in januari 2015 een nestje uit een hele mooie combinatie. Zo werd op 06 januari 2015 Jevlin geboren in Duitsland. In diezelfde periode was Jairha drachtig van een zeer bijzondere in Engeland woonachtige reu. Het stond al in de planning om een teefje uit dit nest verbonden te laten blijven aan de kennel. Juïque werd samen met haar broers en zussen geboren op 19 februari 2015. Later in datzelfde jaar, juli 2015, moest ik helaas afscheid nemen van Jazoux. Ook zij was na 13 jaar simpelweg op. Na het overlijden van Jazoux bestond de roedel thuis uit: Jeggae en Jevlin (team wit) & Jairha en Juïque (team zwart).
Ik ging er eigenlijk van uit dat Jevlin over enkele jaren pas weer voor wit puppengrut zou zorgen, maar na overleg met Natascha Kamstra, het baasje van Maya, leek het ons een goed idee om Maya bij mij een nestje te laten krijgen. Zo gebeurde het dat Natascha gastgezin werd en Maya in 2015 en 2016 een Wit-herdernest van Jerzan bij mij kreeg.

 

Jizzah en ik in 2009

Jeggae (zittend) en haar moeder Jazoux

Jerzan (zoon van Jeggae)

Jeggae, Jazoux en Jairha

Juïque aan het begin van haar showcarrière

Jeggae en Jairha 2015

Jevlin en Juïque (dochter van Jairha) in 2015

Maya

2017 - 2020

In 2017 is Jeggae ingeslapen op de leeftijd van ruim 11 jaar. Helaas wat eerder dan haar moeder en oma maar ook zij was op en het lijf wilde haar niet meer tot dienst zijn. De roedel bestond daarna uit: Jevlin (Zwitserse Witte Herder) & Jairha en Juïque (Duitse Herder).

In de loop van 2018 kwam het steeds vaker voor dat Juïque ging logeren bij Isis Wegman en haar gezin in Ten Boer. Langzamerhand gingen ze fungeren als gastgezin.

Aangezien Jevlin en Juïque bijna even oud zijn, was ik er voor beide dames aan toe om een pup aan te houden uit een nestje van ieder van hen en zo kwam het dat Jincke (dochter van Jevlin) aangehouden werd uit het tweede nestje van Jevlin en Jazmae (dochter van Juïque) werd aangehouden uit het eerste nestje van Juïque.
De roedel thuis bestond vanaf 2020 uit Jevlin en Jincke (Zwitserse Witte Herders) & Jairha en Jazmae ((Oud)Duitse Herders).


2021 - HEDEN


Vanaf het moment dat Juïque weer op het honk was in het voorjaar van 2021 omdat ze toen haar tweede en laatste nestje kreeg, is Jevlin gaan logeren bij de familie Bos-Molog. Het boterde al nooit echt heel goed tussen Jevlin en de Oudduitsertjes. Jevlin moest vaak het onderspit delven en was gewoon heel vaak een niet-blije hond. De logeerpartij beviel alle partijen erg goed en Jevlin fleurde weer op. Ze is daar beter op haar plek en dus zijn ze nu gastgezin voor Jevlin.

Nadat Jeggae overleed (2017) en ik geen nakomeling had aangehouden van de combinatie Maya x Jerzan (2015 en 2016, stom, stom stom...achteraf veel spijt van), had ik niets meer in huis van mijn originele bloedlijnen. Zo kwam ik bij de kennel 'for the Joy of Life' van Conny Voesenek uit. Zij had een nestje in de planning dat via de vaderlijn terug gaat op mijn eerste bloedlijnen. Daarnaast sprak de moeder van dit nest mij ook erg aan en op 1 februari 2021 was het dan zo ver: Jonnai, een wit stokhaarmeisje, werd geboren.

Op 5 mei 2021 is Jairha ingeslapen omdat haar lichaam niet meer wilde wat zij wilde. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat het is om een hond met DM te hebben: wat een rotziekte. Na de geboorte van Jai in 2011 kwam er gelukkig een genetische test op de markt waardoor er bij verantwoordelijke fokkers vanaf dat moment geen honden meer geboren worden die aan deze aandoening lijden.

Vriendin Linda Bremer paste in de zomervakantie op Jincke. Ik kreeg haar aan het einde van mijn vakantie ternauwernood weer mee naar huis, zo verliefd waren ze op haar geworden. Ze logeert nu regelmatig bij Linda en haar gezin. Zo komt het dat ik enkel nog bijzonder jonge honden in huis heb: Jincke en Jonnai (Zwitserse Witte Herder) en Jazmae ((Oud)Duitse Herder).

Maya werd in het voorjaar van 2022 ingeslapen na een slepend ziektebed (reuma) en de bijwerkingen ten gevolge van medicatie die ze daarvoor nodig had.

Juïque is niet lang daarna plotseling bij ons weggerukt na een noodlotig bootongeval op het IJsselmeer. De drie opvarenden in de boot (Isis Wegman en haar familie) konden uit het water worden gevist door de kustwacht. De twee honden zijn met de boot ten onder gegaan. Het ongeval laat diepe wonden na. Het gemis van een hond die nog niet over de regenboogbrug hoorde te gaan, is enorm.

 

Eind 2022 werd Joupah geboren in Groot-Brittannië bij fokker Andrea Wood van Kennel GlebevonWood. In 2023 kon ik haar ophalen.

 

Als ik zelf een nieuw hondje heb, probeer ik de hond in het eerste jaar de basisbeginselen aan te leren (pupcursus, basis gehoorzame hond I en II). Na verloop van tijd kom ik er achter waar de kwaliteit en het plezier van de hond ligt. Elke hond heeft zo haar eigen specialiteit: met Jazoux, Jeggae en Jairha ben ik fanatiek geweest in de behendigheid, met Jevlin is gehooperd, gespeurd en vooral erg veel gezwommen en Juïque was mijn showtopper en haar dochter Jazmae heeft dat stokje van haar overgenomen.

Met drie jonge honden in huis ben ik de laatste tijd weer erg fanatiek op het trainingsveld en ik begin, net als de honden, ook weer lol te krijgen in de gedrag- en gehoorzaamheid.

Juïque en ik op de show in Groningen in  voorjaar 2017

Jevlin en ik op de show in Duitsland nazomer 2017

Oma Jairha, Jazmae en Jincke, zomer 2020

Jincke, Jazmae en Jonnai (voorgrond) voorjaar 2021

Ook Jerzan was actief in de behendigheidssport

Jazmae, Joupah en Jonnai voorjaar 2023

Jevlin en Jeggae

Jeggae

Jincke en Jonnai